Adverteren-info

Maarten! Spreekt

Maarten_TijdschriftIn 2008 is de glossy Maarten! verschenen in de lectuurwinkels. Een tijdschrift uitgebracht door Maarten van Rossem. De man is toegespitst op de historie en politiek van de Verenigde Staten van Amerika. Om de drie maanden behandelt hij een nieuw thema in zijn tijdschrift. Maarten van Rossem staat bekend om zijn sarcastische, soms stoïcijnse, maar humoristische manier van opiniëren.

Een Kijkje in het Leven van Maarten

Opgegroeid in Wageningen om vervolgens Geschiedenis te gaan studeren in Utrecht heeft geleid tot het promoveren in 1983 met zijn proefschrift: Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen. Hij is door het Historisch Nieuwsblad verkozen tot historicus van het jaar 2003, omdat hij met 11 september in het achterhoofd “Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst”. Verder heeft Maarten van Rossem het tv-programma’s UQ2006 gepresenteerd bij de VPRO en verschijnt hij af en toe bij De Wereld Draait Door. Vandaag de dag is Maarten nog steeds actief op de Universiteit in Utrecht als bijzonder hoogleraar Amerikanistiek. Daarnaast geeft hij onder andere lezingen, verschijnt als opiniërend man in verschillende tv-programma’s en schrijft content voor zijn tijdschrift.

 

Verschijning van Maarten!

Het opiniërend tijdschrift heeft moeite met het periodiek verschijnen. In 2008 is er één editie uitgebracht, waarvan er 47.000 exemplaren zijn verkocht. Door dit succes kwamen er in 2009 nog twee edities van de grond. In 2010 is het streven om iedere twee maanden een editie uit te brengen. Dit komt echter nog niet helemaal van de grond. Tot dusver zijn er in 2010 twee edities uitgebracht.

Maarten!’s Thema’s en Inhoud

Iedere uitgave van de opiniërende glossy heeft een eigen thema. Vervolgens kan de lezer zich vermaken met diepgaande artikelen, columns geschreven door vooraanstaande personen en tips van Maarten van Rossem zelf over themagerelateerde boeken, bezienswaardigheden en websites. De tweede Maarten! Van 2010 heeft als titel ‘Eerlijk bezuinigen. Hoe doe ik dat?’. Hierin komen verschillende mensen aan het woord, zoals Geertje Dekkers, Paul van der Steen en Maarten van Rossem zelf. Zij beschrijven allen een fenomeen en geven daar een scherpe ongezoute mening over. De soms droge uitlatingen geven het tijdschrift een humoristische tint.

De thematiek van de uitgegeven edities zijn:

  • 2008: Populisme (zomereditie van Historisch Nieuwsblad)
  • 2009: Amerika
  • 2009: Privatisering
  • 2010: Verkiezingen
  • 2010: Bezuinigingen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste reacties